Blog challenge: 'De 10 items die ik niet meer koop'

Bijgewerkt op: 7 jul 2020

Ik ben door Marjolein van Second Hand Interior gevraagd om een blog te schrijven over de 10 items die ik niet meer koop. Sabine van Styled by Sabine is hiermee begonnen. Zij raakte geïnspireerd door de YouTube video ’15 things I no longer buy’ en besloot hier zelf over te schrijven en twee andere bloggers uit te nodigen om hieraan mee te doen. Zo ontstond deze ‘blog challenge’. Inmiddels zijn er heel wat bloggers voorgegaan. Je kunt op de pagina van Sabine een lijstje vinden met de links. Je kunt op hun pagina’s weer doorklikken naar de andere bloggers etc.

Achtergrondinformatie

Ik besloot om een introductie te schrijven om wat meer informatie te geven over mijn zoektocht naar wat duurzaamheid voor mij betekent. Ik wil je meer vertellen over mijn zoektocht en uitdagingen.

Ik ben al jaren bezig met het proberen een ‘duurzamer’ leven te leiden en heb veel geleerd. Ook om te laten zien dat we allemaal mensen zijn en dat het niet gaat om ‘het perfecte resultaat’, maar vooral de weg ernaartoe. Ik was namelijk op zoek naar perfectie, wilde alles tot in de puntjes goed doen, maar dat werkte niet voor mij. Ik zeg dit, omdat ik een aantal jaren geleden geobsedeerd raakte door de voedselindustrie en de wereld van verzorgingsproducten. Ik bekeek iedere documentaire, las ieder artikel en dat bracht veel informatie en kennis op, maar de antwoorden waren niet eenduidig. ‘Dus waar doe je goed aan?’: vroeg ik me op een gegeven moment af. Want achter iedere mening, ieder onderzoek, zijn ook tegengestelde conclusies te trekken. Ik ging best ver in bepaalde keuzes en dat maakte me niet altijd een leuker mens. Ik vond het lastig om bepaalde zaken vol te houden en wilde het liefst in één keer alles rigoureus veranderen. Ik werd negatief over de mensheid en ging geen discussie uit de weg. Ik merkte dat dat niet goed voor mij was. Een positieve relaxtere benadering werkt(e) veel beter voor me. En zo sta ik op dit moment in het leven en durf ik ook uit te spreken dat de 10 dingen/ items die ik noem, dat ik daar mijn best voor doe, maar dat ik niet al te streng ben voor mezelf. Bijna ieder punt heeft een kanttekening en daar zal ik uitleg over geven. Er zijn meerdere wegen naar Rome en jij moet daar je eigen keuzes in maken. Je hebt al heel wat gewonnen als je nadenkt over duurzaamheid en je steentje probeert bij te dragen.

Als je het over duurzaamheid en persoonlijke keuzes hebt, kun je snel als ‘betweterig’ worden bestempeld. Laat ik voorop stellen dat ik vind dat ieder voor zich moet bepalen wat hij of zij wel of niet wilt doen. Wat ik leuk vind is om mensen op een positieve en luchtige manier aan het denken te zetten. En wie weet voel je de behoefte om er iets mee te doen, daarom heb ik besloten om met deze challenge mee te doen. Waar ik voor pleit: ‘Dat we nadenken over de (kleine) aanpassingen die wij kunnen doen in ons leven om een duurzamer leven te leiden, maar op een manier dat binnen onze leefstijl en mogelijkheden past’.

Bijna alleen maar tweedehands/ vintage meubels en accessoires bij ons thuis. Foto: ShotBySheena

Hieronder lees je over de 10 items/ dingen die ik niet meer koop (althans waar ik mijn best door doe 😉):

1. NIEUWE KLEDING

Toen ik begon met het dragen en kopen van tweedehands kleding was ik meteen verkocht. Mijn eerste aankoop was een tweedehands leren jasje. Ik zat toen net op de middelbare school. Een ‘coole’ vriendin nam me mee naar een tweedehands winkeltje in Gorinchem, Rosa. Volgens mij bestaat het nog. Ik had toen nog niet meteen een hele garderobe aan tweedehands kleding, maar dat was de eerste aankoop en zeker niet de laatste. Ik ruilde ook vaak kleding met vriendinnen. Ik kan zeggen dat minder dan 5% van mijn garderobe ‘nieuw’ is en daar zit ondergoed bij. De intentie is dus om altijd tweedehands/ vintage te kopen en als ik echt iets nodig heb en niet kan vinden, koop ik het nieuw.

Ik hou van tweedehands/ vintage kleding, jurkje van Eva's Appels, jasje van de rommelmarkt. Foto: ShotBySheena

Waar koop ik graag:

Café Couture in Breda van mijn vriendin Saskia. Zij verkoop vintage en een nieuwe collectie wat op vintage is geïnspireerd. De stijl is klassiek en tijdloos.

Ik kom graag bij Think Twice en Episode (heb je ook in andere steden) in Antwerpen. Think Twice is ruim opgezet en alle kleding en schoenen zijn mooi op kleur gepresenteerd. Bij Episode is het altijd speuren geblazen. Wat ik erg leuk vind! Het zit tot de nok toe gevuld met alle soorten kledingstukken die je maar kunt bedenken. Als je hier niet slaagt…

Eva’s Appels is een fantastisch tweedehands winkeltje in hartje Zundert. Ik ken Eva al jaren, verkocht zelfs spulletjes van haar in mijn winkel. Zij verkoopt een mix van vintage spullen en kleding, zowel voor volwassenen als kinderen. Haar stijl is vrouwelijk en kleurrijk.

Wat ook een bezoekje waard is, zijn de Vintage Kilo Sale’s op locatie. Zo tof! En altijd een heel gevarieerd aanbod. Wees wel op tijd, want het zijn populaire events.

Voor mijn dochter koop ik ook bijna alles tweedehands. Wij komen graag bij Coco in Nieuwendijk. Daar kun je je eigen kleding ook inleveren. Zo’n leuk concept! Maar ook bij de kringloop kan ik altijd goed slagen voor kinderkleding en - schoenen

Voor mijn vriend neem ik weleens iets tweedehands mee, maar die koopt het liefst alles in één koop en dat gaat niet met tweedehands. Hij houdt niet van kledingshoppen, dus hij gaat één 1 à 2 keer in het jaar naar dezelfde winkel en that’s it. Hij koopt ook niet zoveel, want hij geeft weinig om kleding, alleen het noodzakelijke.

2. NIEUWE MEUBELS

De liefde voor tweedehands meubels is met de paplepel ingegoten. Bij mijn moeder staan veel tweedehands meubels en ze knapt ze ook graag zelf op. Toen ik samen ging wonen had ik maar een aantal tweedehands meubeltjes staan en nu, zo’n 13 jaar later, is bijna alles vintage en tweedehands. Ik heb door de jaren heen zoveel leuke inkoopadresjes verzameld, dat ik bijna alles kan vinden wat ik nodig heb. Omdat ik ook vintage verkoop, kan ik vaker wisselen in huis. Toch koop ik heel af en toe wel een nieuw meubeltje, maar dat komt bijna niet voor. Toevallig heb ik pas een nieuw bijzettafeltje aangeschaft.


Huis vol vintage, foto ShotBySheena

Een paar speurtips:

De kringloopapp, zet aan die app en rijden maar 😊

Rommelmarkten in binnen- en buitenland. Mijn lievelingsrommelmarkt hier in Nederland is Princenhage in Breda. Daar kun je een hele dag rondstruinen.

Als je van tweedehands houdt, weet je dat er nooit garanties zijn van wat je treft. De clue is om vaker op pad te gaan en je kansen te spreiden. Ik maak meestal een route en bezoek verschillende winkels en/ of marktjes.

3. VLEES EN VIS

Ongeveer 8 jaar geleden koos ik ervoor om zo min mogelijk dierlijke producten te eten. Vanwege gezondheidsredenen ben ik toentertijd gaan experimenteren met mijn voedselkeuzes en kwam erachter dat een ‘licht’ dieet goed bij mij past. Op aanraden van een vegan vriendin ben ik dierlijke producten gaan elimineren en dat deed me goed. Omdat ik meer over het onderwerp wilde weten heb ik me ingelezen en documentaires bekeken. Daardoor ging ik steeds meer achter mijn keus staan om zo min mogelijk dierlijke producten te eten. Tot op heden heb ik geen vlees of vis meer gegeten. Mijn vriend en dochter eten wel vlees, zo’n 2 à 3 keer in de week. Wij halen dat bij een biologische boer.


Heerlijk gerecht van De Hippe Vegetariër, bron www.dehippevegetarier.nl

Boekentips:

Plant Power, Lisette Kreischer

Lisette is een begrip op het gebied van voeding en duurzaamheid. Als je meer interesse hebt in het onderwerp, ga haar volgen. Ik ken Lisette van de tijd dat ze haar vegan gebakjeswebwinkel vanuit huis runde. Ik kocht haar boek, wat haar afstudeerdproject was: ‘Veggie in Pumps’ en was meteen verkocht. Ze heeft veel interessante (kook)boeken op haar naam staan.

De Veganrevolutie, Lisa Steltenpool

Dit boekje heb ik jaren ‘onder de arm’ meegenomen. Alles op het gebied van veganisme op een fijne manier uitgelegd en leuk recepten.

De Hippe Vegetariër, Isabel Boerdam en Veg!, Hugh Fearnley-Whittingstall

Voor heerlijke recepten en inspiratie.

Documentaire tips:

Forks over Knives, Food Choices, Cowspiracy en Sea the truth.

4. TEVEEL BOODSCHAPPEN

Ik kan me nog herinneren dat ik altijd teveel boodschappen haalde toen ik net samenwoonde. Zonder lijstje, zo hup, de winkel in, iedere dag boodschappen halen voor het avondeten. Bijna altijd kwam ik met extra ‘onzin’ thuis, wat vaak overbleef. Nu doe ik in principe een keer per week de boodschappen en altijd met een lijstje. Verse groenten en fruit (vooral als het warm weer is) haal ik nog weleens tussendoor, maar probeer ik niet alle schappen langs te gaan, maar gericht.

5. VERSCHILLENDE GEURTJES

Ik ben altijd parfumverslaafd geweest. Al die mooie flesjes en lekkere geurtjes….

Heel leuk, maar ik bleef het ook altijd maar kopen en op een gegeven moment stonden er zoveel flesjes half leeg op het schap, dat ik dacht: ‘Dit moet anders’.

Ik draag op dit moment één geurtje per keer en moet bekennen dat ik na de geboorte van mijn dochter, bijna nooit meer parfum draag. Er wordt namelijk aangeraden om geen parfum te dragen in de buurt van je baby en ik ben eraan gewend geraakt. Ik vind het nu vaak ook te sterk.

6. KASSA MEEPAKKERS

Ik liet me in het verleden regelmatig verleiden tot aankopen aan de kassa. Je kent het wel: ‘Heeft u interesse in de aanbieding….?’ Of dan liggen er verleidelijke lekkernijen aan de kassa naar je te roepen. Dat zijn vaak spullen en etenswaar wat je niet perse nodig hebt, dus ik probeer er niet op in te gaan, of het moet iets zijn wat ik toevallig nodig heb 😊

7. KLEINVERPAKKINGEN

Hier probeer ik altijd rekening mee te houden. Het liefst koop ik geen kleinverpakkingen. Het kan ‘handig’ zijn, vooral als het om ‘kindersnacks/ snoepjes’ gaat, maar ik koop dan liever de grote zakken. Rozijnen bijv., de doosjes zijn handig, maar ik ga dan toch voor een grote zak.

8. PLASTIC TASJES

Ik heb een heel arsenaal aan kleine en grote tassen staan die ik altijd meeneem voor de boodschappen. Het is weleens voorgekomen dat ik geen tas bij me had, maar dan probeer ik voor een kartonnen doosje te gaan. Die staan er bijna altijd.

9. PLASTIC ZAKJES VOOR GROENTE EN FRUIT

Voor losse groente en fruit heb ik aparte zakjes die ik kan hergebruiken. Tegenwoordig kun je deze bij de meeste supermarkten kopen. Ze zijn doorzichtig en met een ritsje. Heel handig!

10. NIET- PRAKTISCHE / NIET - GERICHTE KADOOTJES

Ik vraag tegenwoordig heel gericht wat mensen willen hebben, zodat ik zeker weet dat het kadootje gebruikt zal worden en als er geen wensen zijn geef ik een kadobon of envelop. Ik maak zelf ook graag kadootjeslijsten via lijstje.nl. Vooral voor kinderverjaardagen handig. Als ik iemand goed ken, wil ik weleens zelf iets kiezen, maar bij twijfel doe ik het niet. Het is zo’n verspilling als er niets mee wordt gedaan.

Een kado wat mij dochter graag wilde voor haar verjaardag: een speelkeukentje. Foto: ShotBySheena

Dit waren mijn 10 punten. Wie weet heb ik je weten te inspireren. Mocht je zelf nog goede punten hebben, laat gerust een reactie achter.


Ik heb Lindi van Linspiration gevraagd om te schrijven over haar 10 items die ze niet meer koopt. Je kunt hier een kijkje nemen op haar mooie website en blog.