Meubels schilderen met Pam

Bijgewerkt op: 31 aug 2020

Omdat ik regelmatig vragen krijg over het opknappen/ schilderen van meubels heb ik besloten om een blogje te schrijven met mijn tips en tricks. Natuurlijk is er al veel over dit onderwerp geschreven, maar wie weet heb ik je wat nieuws te vertellen 😉Waar te beginnen?

Je gaat eerst goed kijken naar het meubel dat je wilt opknappen. Hieronder een aantal zaken om rekening mee te houden.

Massief of fineer

Massief hout kun je goed afspuiten/ schoonmaken met water en grondig schuren, fineer niet, daar kom je al snel doorheen. Bedenk dus goed of je een fineer meubel wilt schilderen. In principe is alles te schilderen met de juiste grondverf/ primer, maar sommige meubeltjes worden er niet mooier op en kunnen zelfs hun waarde verliezen. Een vintage teak kast uit de jaren 60 zou ik persoonlijk niet zo snel overschilderen.

Droog of vet

Het is fijn als het hout van de meubel droog aanvoelt, dat betekent dat het niet recentelijk is behandeld met olie, wax of iets anders. Er bestaan sowieso houtsoorten die van nature vettig/ zacht zijn. Bedenk goed of je zo’n meubel wilt overschilderen. Nogmaals, je kunt met de juiste primers en middelen (afbijt etc.) alles schilderen, maar het is een hoop werk. Als je het toch wilt doen, zorg ervoor dat je je meubel zo ‘droog’ mogelijk krijgt. Dat kun je doen met speciale middelen. Je hebt bijvoorbeeld van Hagé middelen om wax of andere oliën te verwijderen. Bij alle meubelen is het belangrijk dat je het eerst schoonmaakt, de vettige laag helemaal verwijderd, voordat je gaat schuren. Als je eerst gaat schuren, schuur je alle viezigheid de nerven in. Een goede meubelontvetter om je meubel te wassen/ schoon te maken is St. Marc. Je hebt daar ook korrels van, die nog effectiever zijn. The good old fashioned ammoniak is ook goed te gebruiken.

Is het meubel al geverfd?

Check de oude verflagen goed. Soms zitten verflagen er stevig op, maar soms krab je het er zo af. Als het er stevig op zit, volstaat een goede schuurbeurt. Als het er los op zit moeten al deze lagen worden verwijderd. Dat kan door het eerst af te krabben met een krabber of iets dergelijks. Let op dat je het hout niet beschadigd. Of je kunt chemische middelen gebruiken, zoals afbijt. Dit moet je op de juiste wijze gebruiken en vereist meer voorbereiding. Je moet jezelf beschermen met handschoenen etc. en het residu mag niet in het milieu terechtkomen. Ik heb het één keer gebruikt, maar vond het best lastig. Je zet het op, laat het intrekken en schraapt daarna de laag eraf. Toch blijft het spul overal in naadjes zitten en moet je het daarna heel grondig schoonmaken. Het is dik en stroperig. Ik denk dat je het alleen moet gebruiken als het echt noodzakelijk is.


Check op houtworm

Zie je kleine ronde gaatjes in het hout (vaak bij zachte houtsoorten of onderdelen (pootjes of achterkant)? Zie je in die gaatjes nog stof zitten of is het schoon? Het kan zijn dat er houtworm in je meubel zit. Je kunt dat zien door een aantal dagen een zwarte vuilniszak onder je meubel te leggen. Zie je er stof op ontstaan (houtstof, lichtbruinig van kleur), dan kun je ervan uitgaan dat de houtworm nog actief is en moet je meubel behandeld worden. Daar zijn speciale middelen voor. Je hebt hier biologisch afbreekbare middelen voor, maar de lucht blijft lang hangen, dus je kunt je meubel niet meteen gebruiken. Bij ons blijven meubelen eerst een paar weken buiten om te luchten. Houd hier rekening mee.

Een goede voorbereiding is het halve werk


Het klinkt logisch, maar omdat de voorbereidingen niet altijd even leuk zijn, kun je de neiging hebben om stappen over te slaan. Toch kun je beter grondig te werk gaan, weet ik uit ervaring. Een meubel schilderen kost best wat tijd en geld en het is zonde als je verf er niet goed op komt te zitten.


Demonteren

Voordat je je meubel gaat schoonmaken en schuren raad ik je aan om het zoveel mogelijk uit elkaar te halen. Laadjes, deurtjes losschroeven, handgrepen eraf etc. Hier moet je wel redelijk handig voor zijn, want alles moet er ook weer netjes op, maar het is de moeite waard. Je kunt zo overal goed bij. Hou er rekening mee dat oude schroefjes soms verroest zijn en niet meer gemakkelijk terug te plaatsen, deze zul je dus eventueel moeten vervangen.


Schoonmaken

Alles begint met het goed schoonmaken van je meubel. Zoals ik hierboven beschreef, moet je meubel zo ‘kaal’ en droog mogelijk worden, dus geen loszittende verfresten of vettige lagen. Als je het hebt schoongemaakt, ga je kijken of je nog gaatjes wilt dichtplamuren of nog andere reparaties aan het hout moet uitvoeren. Je hebt hele goede middelen hiervoor die opdrogen als echt hout. Daarna is je meubel klaar voor het schuren.


Schuren

Het schuren van je meubel zorgt voor een goede hechting van je verf. Kijk goed naar de korrel van je schuurpapier. Je hebt heel grof tot heel fijn. Als het meubel nog wat rauw/ grof is kun je een iets grovere korrel gebruiken en daarna fijner. Is het meubel al vrij glad dan volstaat en fijnere korrel. Ik ga meestal voor de 100. Dat zit er een beetje tussenin. Hoe lager het getal, hoe grover de korrel. Als je hebt geschuurd ga je het meubel stofvrij maken. Het schoonmaken/ stofvrij maken is puur om de restjes stof eraf te halen, het hoeft dus niet zo grondig als vóór het schuren.

Nu is je meubel klaar voor het schilderwerk.

Let op: Mocht tijdens het schuren het schuurpapier steeds ‘vollopen’ met resten, dat er een vettige bruine laag op komt, dan is het meubel niet goed genoeg ontvet.

Schilderen

Het gronden van je meubel is belangrijk, daardoor blijft je lak goed hechten. Je kunt voor een universele grondverf gaan of speciaal voor hout. Op een waterbasis grondverf kun je zowel waterbasis als terpentinebasis lak gebruiken. Na het gronden schuur je je meubel licht op (met een fijne korrel), maak je het stofvrij en kun je het af gaan lakken. Ik gebruik het liefst rollers en kwasten om mijn meubels te schilderen. Ik heb kwasten in allerlei maten. Ik vind de ‘ronde’ kwasten het fijnst voor meubels. Vachtrollers vind ik het beste om te gebruiken, omdat je dan de ‘sinaasappelhuid’ vermijdt. Je moet de vachtrollers wel van tevoren wassen met water en als ze droog zijn met tape de overige haartjes verwijderen. Als je ervoor hebt gekozen om alle onderdelen los te halen, raad ik je aan om zoveel mogelijk ‘liggend’ te schilderen. Deurtjes, laadjes en onderdelen met ornamenten. Zo voorkom je zakkers. Hou er rekening mee dat je minimaal 2 verflagen aan zult moeten brengen voor een mooie dekking. Het is aan te raden om het meubel tussen de lagen door lichtjes op te schuren.Tips en tricks

Al doende leert men en dat is een feit. Ik heb door fouten te maken en van alles uit te proberen veel geleerd door de jaren heen. Ik ben de tel kwijt van alle meubels die ik heb opgeknapt en wanden die ik heb geschilderd. Hieronder een aantal tips en tricks.

Zelfde kleurnummer, andere kleur

Kleuren die je laat mengen hebben een kleurnummer. Ik dacht dat dat doorslaggevend was, maar niets is minder waar. Hetzelfde kleurnummer kan bij verschillende merken een ander resultaat opleveren. Het kan zelfs 2 à 3 tinten schelen. Meng dus nooit verf in verschillende merken voor hetzelfde project. Ik heb dit één keer gedaan, een geeltint in Gamma merk en daarna in Flexa laten mengen en het was een totaal andere kleur. Precies dezelfde kleurnummer, maar hele andere uitwerking.

De verf dekt niet

Kleuren met een hoge gehalte aan rood- of geelpigment dekken niet goed. Bereid je dus voor op het aanbrengen van 3, soms tot 5 lagen voor een mooi dekkend resultaat. Houd hier rekening mee. Als je een groot meubel gaat opknappen en hebt weinig ervaring zou ik voor een goed dekkende kleur gaan. Het kan je ontmoedigen als je zoveel lagen moet opbrengen.

Voor zulke kleuren kun je kiezen voor een grijze grondverf of om door van tevoren een beetje van de betreffende kleur te mengen met je witte grondverf. Al is dit niet altijd handig, vooral als je meerdere projecten hebt. Bedenk dit dus goed van tevoren.

Meubel met kleur geelpigment na 1 laag, uiteindelijk 5 lagen op moeten brengen voor het gewenste resultaat.

De verf vloeit niet fijn

Als je verf niet goed vloeit, dan kunnen er oneffenheden ontstaan en krijg je geen strak eindresultaat. Vind je dat je verf te dik op je werk blijft zitten en trekt het niet goed dicht, verdun het met een beetje water of terpentine (al zijn bijna alle verven op waterbasis tegenwoordig).

Andere materialen schilderen

Ook andere materialen kun je schilderen, zoals kunststof of ijzer (denk aan pootjes). Ik ben er verder niet op ingegaan, maar het werkt dezelfde manier. Hier zijn speciale primers voor of je neemt een universele primer, hier kun je nagenoeg alle materialen mee behandelen.

Hopelijk heb je iets gehad aan mijn tips. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust en mocht je nog andere tips hebben, laat het me weten =} pam.casacolorida@gmail.com