Hoe het allemaal begon, terug in de tijd

Bijgewerkt op: 28 aug 2020

In dit blogje neem ik je mee terug in de tijd. Ik heb van 2011 t/m 2016 een fysieke winkel gehad in Breda en daar wil ik meer over vertellen. Ook het voortraject en toekomstplannen komen aan bod.


Webwinkel Feito Com Amor

vintage, handgemaakt en fair trade


Ongeveer 11 jaar geleden besloot ik een webwinkel te openen, naast mijn baan als marketingmanager: Feito Com Amor (met liefde gemaakt in het Portugees). Een naam die ik had gekozen door mijn Braziliaanse achtergrond en omdat ik me wilde richten op fair trade artikelen. De webwinkel werd gevuld met vintage en (fair trade) handgemaakte creaties. Ik importeerde ook artikelen uit Brazilië, rechtstreeks van de makers. Ik wilde mensen blij maken met mooie artikelen, zonder het bewust ondernemen uit het oog te verliezen. Door de webwinkel heb ik veel contacten opgedaan. Ik was actief op social media, ging naar netwerkbijeenkomsten en creatieve markten. Ik heb zelfs deelgenomen aan de Flavourites beurs, samen met mijn vriendin Anouk Corstiaensen. Een beurs speciaal voor webshops. Deze contacten zijn me veel waard en de meeste mensen zijn in meer of mindere mate nog steeds onderdeel van mijn leven. Door te luisteren naar de behoeftes van creatieve ondernemers, besloot ik om naast de webwinkel, twee activiteiten op te zetten: een bijeenkomst voor creatieven en een creatieve markt: MadeBy en La Feria.


MadeBy bijeenkomsten en creatieve markt La Feria

De MadeBy bijeenkomsten werden maandelijks gehouden op verschillende locaties met zo’n 10 deelnemers, allemaal uit de creatieve sector. Tijdens deze bijeenkomsten kwamen verschillende thema’s aan bod en konden we vragen aan elkaar stellen. Het tweede project, was La Feria. Een kleinschalige creatieve markt bij koffiehuis Stilleven in Breda. Met ongeveer 15 deelnemers stonden we in hun prachtige tuin. Iedere deelnemer met een eigen specifieke stijl en artikelen. Ik heb de markt drie keer georganiseerd. Beide activiteiten stopten met de start van de fysieke winkel. MadeBy is nog een aantal keer in de winkel gehouden, maar door tijdgebrek in 2013 beëindingd.

Feito Com Amor, de fysieke winkel

De eerste foto's na de opening, gemaakt door Nikki Wagemaker en collage hieronder door Iris Kolff

Het idee om een fysieke winkel te beginnen werd steeds sterker. Ik merkte dat ik in de webwinkel niet het ‘totaalconcept’ kon neerzetten zoals ik in gedachte had. Ik ben me in eerste instantie gaan oriënteren op panden en heb deelgenomen aan verschillende bijeenkomsten van de KVK, om te proeven wat het zou zijn om zelfstandige te worden. En toen kwam Stadsherstel Breda op mijn pad. Via via kreeg ik de tip dat zij bezig waren met het opknappen van een aantal panden in de Annastraat in Breda en dat ze kleine (creatieve) ondernemers zochten. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en contact opgenomen. Voor ik het wist was ik op gesprek bij de toenmalige directeur en zo is in 2011 mijn droom in vervulling gegaan. Ik kwam in (al zeg ik het zelf) één van de mooiste straatjes van Breda. Mirjam Zwolsman tassenatelier, Goudsmid Bart Rensen, kapperszaak Suds en Bunker Tattoo zaten er al. Samen met Café Couture, Lente Atelier, Yirga en StayNice startten we als nieuwe lichting in de Annastraat. Later sloten Hairoin, Goudmerk, Parlor en West aan.

Het was een fantastische tijd, vooral met de andere ondernemers, wat een tof straatje! En nog steeds zitten er leuke ondernemers, een aantal van toen, maar ook nieuwe gezichten.Producten en makers

Toen ik de winkel startte verkocht ik voornamelijk kleine vintage accessoires, sieraden en 'crafty' artikelen. De vintage meubelen werden meer als display gebruikt, maar liepen zo goed dat ik er steeds meer van in ging kopen. Ook mijn zelf opgeknapte meubels verkochten. En zo werd de winkel met vooral ‘kleinspul’ steeds meer een woonwinkel. Ik besloot me meer te focussen en besloot me te richten op woongerelateerde artikelen: (opgeknapte) vintage meubels, (handgemaakte) woonaccessoires en papierwaren, zoals kaarten en prints. De verkoop van artikelen van creatieven, jonge makers en kleine labels is iets waar ik mee ben begonnen en altijd ben blijven doen. In eerste instantie fair trade uit het buitenland, later meer Nederlands talent.


Feito Com Amor in de Annastraat

Ik wilde altijd al een podium bieden voor jonge makers en probeerde ze actief te betrekken bij de winkel, niet alleen door de verkoop van hun artikelen, maar ook door andere activiteiten, zoals:

De etalage takeover (meer te zien in mijn stories op Instagram)

Maandelijkse activiteit waarin ik een maker de vrije hand gaf om de etalage naar eigen inzicht in te richten.

Het organiseren van workshops

Ik organiseerde regelmatig workshops in samenwerking met makers, zoals Julie van Zessen, Lisa Manuels en Mieke Driessen. We hebben liefdesbrieven geschreven, kringloopschilderijen verfraaid, foomps gemaakt en ‘ge-giftwrapped’.

Mini exposities

Expositie met originelen van makers.

Raamtekeningen

Julie van Zessen maakte altijd de raamtekeningen van Feito en later maakte Charlotte Apers een raamtekening voor nova (later hierover meer).

Cultuurnacht en andere evenementen

Ik deed aan alle evenementen mee in de stad. Iets waar ik altijd naar uitkeek was Cultuurnacht. Ik heb zoveel leuke activiteiten mogen organiseren met verschillende makers. In het eerste jaar heeft Lieke van der Vorst live lino’s gedrukt in de winkel, het andere jaar hadden we een optreden van Dwaalkat en konden bezoekers lamamaskers maken met Vera Bertens van Franje Design en Julie van Zessen van Image de Julie heeft live illustraties gemaakt in de etalage van de winkel.

Etalage Feito Com Amor in de Annastraat

Ik heb door de jaren heen met zoveel getalenteerde mensen mogen samenwerken. In mijn stories op Instagram heb ik er al een aantal in het zonnetje gezet. Hieronder een uitgebreidere selectie.

Studio Knal, Image de Julie, Assembli, Sanne van Winden, Sanne van den Berg, Lisa Manuels, Franje Design, Renie Lamers, Suzanna Knight, House of Daan, Michael van Kekem, Lotte van Dijck, Marthe Roosenboom, Foomp, Cebine / Fables of Childhood, Juul Langenberg, Studio Snowpuppe, Foekje Fleur, La Nonette, Studio Doeke, Jasmin Djerzic, Marvin Corneille, Frank Willems, Zilverblauw, Charlotte Apers, Nina van de Goor, Merel Cremers, Lieke van der Vorst, Foomp, Myrthe Rijk, Anne Huijbregts, Kim Welling, Club Geluk, Hipaholic, Wikkie, Katja Staring.


Nevenactiviteiten

Stilzitten is niet mijn ding, dus naast de winkel was ik altijd bezig met allerlei nevenactiviteiten. Naast de winkel en evenementen, was ik medeorganisator van Mercado de Belcrum (een creatieve markt in de Belcrum in samenwerking met Electron Breda, leukte ik regelmatig de Bagels & Beans en Inspire Coffee op samen met Anouk Cortiaensen en richtten wij een aantal keer een etalage in, in samenwerking met Stichting Clib.Verhuizing en verandering

woonwinkel nova

Na ruim 3 jaar in de Annastraat te zijn gevestigd, zag ik in dat de locatie niet geschikt was voor de richting die ik op was gegaan. Het was te klein voor meubelen, je kon er lastig laden en lossen en er werd gewerkt met een vast contract, wat mij benauwde. Toen werd het idee geboren om ‘antikraak’ te huren. Er stond (en staat) zoveel leeg in Breda (en andere steden), ik zag deze nieuwe trend wel zitten. Via Stichting Clib kon ik aansluiten bij het project van de ‘Nowhere shops’ in de Houtmarktpassage.

Het was zeker niet de mooie comfortabele locatie die ik gewend was, maar de ‘vrijheid’ was me alles waard. De druk was van de ketel, ik had veel meer ruimte, kon meer inkopen en de locatie lag (ligt) midden in het centrum. Het klonk veelbelovend en zo ging ik ook van start. Ik besloot om een ander concept neer te zetten, met het idee dat ik vanaf dat moment alleen maar voor antikraak zou gaan. Je hebt geen vaste (wurg)contracten, relatief lage huurprijs en geen andere verplichtingen. Woonwinkel nova, it is! Meer focus (wonen), antikraak, een reizend bestaan. Super!woonwinkel nova in de Houtmarktpassage

Toch merkte ik na ongeveer anderhalf jaar dat ik op aan het raken was. Een winkel hebben is fantastisch, maar ook heel hard werken. Vooral de manier waarop ik werkte. Of ik stond in de winkel of ik was aan het inkopen of meubels aan het opknappen. Bijna vijf jaar geen één zaterdag vrij gehad. Niet meer mijn familie kunnen bezoeken in Brazilië, want ik kon nooit weg. Ik kon niet meer, de koek was op. Tijdens de zomervakantie heb ik toen samen met mijn vriend besloten (want hij werkte net zo hard mee) dat het even klaar was. Pas op de plaats en dan verder kijken. Altijd met het idee om verder te gaan. Ik heb toen overwogen om op Stek in Breda verder te gaan.

Na een paar maanden door Brazilië te hebben gereisd, kwam ik terug en kreeg ik meteen een baan aangeboden bij Visavu Design. 1 Jaar, werd al snel 3 jaar. Mijn nieuwe leven zonder gebonden te zijn aan een pand en alle verplichtingen die een fysieke winkel met zich meebrengt, beviel me goed. Ik heb jaren met veel plezier bij Visavu gewerkt, maar merkte dat ik veel aspecten van het zelfstandig ondernemen mistte. Ik heb in de tussentijd ondernemers geholpen met de aankleding van hun winkels en etalages en bleef in- en verkopen op kleine schaal.


Etalage aankleding tweedehands kinderkleding winkel

CASA COLORIDA

Toen mijn werk eind vorig jaar (2019) stopte bij Visavu, heb ik besloten om langzamerhand weer iets op te starten. Even terug naar de roots. Vanuit mijn eigen ‘casa colorida’, mijn kleurrijke huis. Ik fotografeer graag, dus ik begon met het delen van foto’s van mijn eigen interieur op Instagram met zo nu en dan een leuk vintage item voor de verkoop. Al vrij snel dacht ik na over een website / webwinkel en eventueel een groter assortiment aan artikelen. Ik had het idee al eens voorgelegd aan mijn vriendin Julie van Zessen en zij besloot om mij uit te nodigen voor een pop-up van de creatieve markt Marché Hoezee die zij organiseert met Eva Geene. Ik besloot om ervoor te gaan! Ik ben vintage in gaan kopen en makers gaan benaderen voor spullen, om een stand in te kunnen richten. Fijn deze stok achter de deur. En het was een groot succes! Zo hartverwarmend om te zien hoeveel mensen me nog kenden van toen. Ik voelde me als een vis in het water. Verkopen, adviseren, vertellen over de makers, maar ook een persoonlijk praatje, dat is helemaal mijn ding.

mijn 'casa colorida'

Ik had al een aantal evenementen in 2020 gepland, maar helaas is door corona alles geannuleerd. Ik probeer om online actiever te zijn, maar ben bezig met een locatie. Een leuke plaats waar mensen naartoe kunnen komen voor mooie spulletjes, een kopje koffie en gezelligheid. Mijn idee was altijd om meer te zijn dan een winkel. Ik wil een podium zijn voor creatieven, ik wil mensen bij elkaar brengen en inspireren.


Pop-up Marché Hoezee 2019

Tot die tijd blijf ik blogjes schrijven, meubels opknappen, mijn webwinkeltje vullen met leuks en hopelijk kan ik binnenkort meer doen met interieuradvies, want dat is ook nog een droom van me. Tja, ik blijf bezig, dat zit er gewoon in 😊

​Je kunt me op de socials blijven volgen voor alle updates.PS:

Ik ben nog op zoek naar oud beeldmateriaal uit de 'feito' tijd. Zou je als je nog iets hebt, het naar me door kunnen sturen? Lijkt me superleuk om het aan mijn archief toe te kunnen voegen. Alvast bedankt!

pam.casacolorida@gmail.com


1 reactie